Vil redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020.
I går la helse- og omsorgsminister Bent Høie frem handlingsplanen mot antibiotikaresistens. Regjeringens mål er å redusere bruken av antibiotika i helsetjenesten med 30 prosent innen 2020. Handlingsplanen inneholder konkrete tiltak for å nå målet.
– De fleste av oss tenker ikke på antibiotika som livreddende medisin, men noe som får oss raskere opp av sengen og som hindrer unødige plager. Men antibiotika skal bare brukes når det er strengt nødvendig. Dagens bruk av antibiotika er ikke bærekraftig og må reduseres. Den skaper resistente bakterier som kan føre til at alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdom blir vanskelig å behandle, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
LMI mener handlingsplanen vil være et viktig tiltak mot antibiotikaresistens. Et av tiltakene i handlingsplanen er å opprette et vaksinasjonsprogram for voksne. Det er et tiltak LMI ser svært positivt på.
– Utvikling av antibiotikaresistens er et økende problem i mange land. Et generelt godt og høyt vaksinasjonsnivå på tvers av befolkningen vil være risikoreduserende for utvikling av sykdommer som krever antibiotikabehandling. Det er derfor gledelig at handlingsplanen mot antibiotikaresistens i helsetjenesten tar hensyn til disse utfordringene ved å vurdere nytten av vaksiner for å nå målet, sier Karianne Johansen, seniorrådgiver i LMI.
I dag finnes det ikke et systematisk program for vaksinasjon av befolkningen utover barnevaksinasjonsprogrammet, med unntak av tilbud om sesonginfluensavaksine til eldre og spesielle målgrupper.
– Viktige tiltak for et vellykket vaksinasjonsprogram for voksne er at befolkningen og helsepersonell får god informasjon om nytte og risiko ved vaksinasjon, klare anbefalinger og at det opprettes gode, forutsigbare og lett tilgjengelige vaksinasjonstilbud, sier Johansen.
LMI mener Norge i tillegg må understøtte nasjonale og internasjonale forskningsprogrammer som fokuserer på utvikling av diagnostisk verktøy, vaksiner og nye antibiotika.
– Tilgang til nye vaksiner, diagnostisk verktøy og nye antibiotika i fremtiden vil være svært viktig for helsetjenesten, sier Johansen.
Et annet tiltak i handlingsplanen er å involvere legemiddelprodusentene for å oppnå bedre tilpassede pakningsstørrelser og bedre tilgang til relevante formuleringer av antibiotika. I handlingsplanen står det:
«Antibiotika med markedsføringstillatelse i Norge er ikke alltid tilgjengelig i pakningsstørrelser som samsvarer med anbefalt behandlingslengde. Dersom det utleveres pakningsstørrelser som er mer i tråd med anbefalt bruk, vil dette kunne føre til riktigere bruk av antibiotika. Flere typer antibiotika har også vond smak og er ofte vanskelige å gi til barn. Dette, i tillegg til mangelfull tilgang på relevante antibiotikamiksturer, medfører økt bruk av andre, mer bredspektrede antibiotika.»
Statens legemiddelverk skal innlede dialog med blant annet LMI for å vurdere tiltak.