Storfint besøk, strålende sol, rosende ord og en imponert statsminister som trykket på startknappen. I går var en festdag for alle som var involvert i gjenåpningen av fabrikken på Elverum.
– Dette må være et av de flotteste dugnadsløftene vi har sett i norsk næringsliv. Dugnad er noe vi er vant til å ha på idrettsbanen eller i andre fritidsaktiviteter, men å gjøre det også i forhold til næringslivet og arbeidsplassen sin er utrolig bra, sa Solberg.
Takeda Nycomed-skiltene var skrudd ned og erstattet med nye Curida-skilt. En scene var satt opp for anledningen, og fra den sørget Søbakken skolekor og det kjente Elverumsbandet Team Me for god stemning. Statsminister Erna Solberg og et dusin spesielt inviterte spiste lunsj i fabrikkens kantine, mens de rundt 300 andre inviterte og fremmøtte hadde ubegrenset tilgang på pølser, is og brus ute.
Omvisning i nakne lokaler
Etter lunsjen fikk statsministeren en omvisning i deler av fabrikklokalene. Lokalene bærer preg av å være i en omstillingsprosess, for det var mange tomme kvadratmetere og forlatte maskiner. Men maskinen som fra 3. august skal produsere bedøvelsesmiddelet Chirocaine for AbbVie sto klar, og Solberg fikk altså æren av å trykke på startknappen.
Fra scenen var det deretter klart for flere symbolske handlinger: både nøkkeloverrekkelse fra Takedas Kim Konradsen til Curidas Per S. Thoresen, og snorklipping ved statsministeren.
Arvid Hallén fra Forskningsrådet, Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge, Elverum-ordfører Erik Hanstad og Vegard Sæten fra Sparebanken Hedmark var blant dem som uttrykte glede over det som nå skjer, og skrøt av innsatsen og dugnadsånden.
– Når det blåser som verst bygger noen vindskjerm, mens andre bygger vindmøller, sa Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge. Hun er mektig imponert over hva de har fått til på Elverum.
– Og bra jobbet med å få Leif Rune Skymoen med på laget som daglig leder. Der har dere skutt gullfuglen!, sa Traaseth til stor applaus.
Ordfører Erik Hanstad er blant dem som har jobbet hardt for å holde liv i hjørnesteinsbedriften. Han fikk samlet en gruppe som skulle utrede mulighetene til videre drift, og der satt han blant annet sammen med Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.
– En av de som bidratt til å få dette til er Karita Bekkemellem, sa Hanstad fra scenen. – For ei dame, og for et mot!
Fra idé til næring
Statsminister Erna Solberg sa i sin tale at vi i Norge er gode på forskning og utvikling, men at vi ikke er flinke nok til å skape arbeidsplasser av de nye ideene og medisinene vi utvikler.
– Det er viktig å ha en bedrift som kan omsette disse ideene til produksjon, så produktene kommer ut. Senere i år åpner Oslo Cancer Cluster Innovasjonsparken, og jeg syns det er utrolig interessant å høre at Curida har tenkt å flytte inn med noen aktive der også, for å bruke kompetansen på Elverum. Dermed øker sjansen for at noen av oppstartsselskapene innenfor denne klyngen kan lykkes – og dermed gi enda nye oppdrag for å sikre arbeidsplassene her, sa Solberg.
Hun pekte på viktigheten av omstilling, slik at Norge blir mer robust og får flere ben å stå på. Da kreves innovasjon, men også initiativ, sa hun.
– Så tusen takk for det initiativet som dere har tatt her – innenfor en næring og en industri som er en av fremtidsbransjene som kan gi spennende muligheter for Norge. Jeg ønsker å gi dere all lykke og hell på veien. Jeg kan som sagt love noen generelle rammebetingelser og støtte på veien, men jeg tror også vi har en felles ambisjon om at helse skal bli til næringsliv i Norge. Da tror jeg vi går samme veien i årene fremover; bedriften her, de ansatte her, virkemiddelapparatet og regjerningen. Gratulerer med dagen!, sa statsminister Erna Solberg.